Om Saradiset

(in English below)

Sara Bjelfvenstam Ullman håller kurser inom trädgårdsodling och självförsörjning i hennes "Saradis" i Täby, en förort strax norr om Stockholm.

På de populära trädgårdskurserna delar Sara sin passion för permakultur, mångfald och skönhet. Hon älskar att lära människor att odla frukt och grönsaker till sin familj i en vanlig villaträdgård i storstadsområden, och vill inspirera fler till att odla hälsosam, ekologisk och utsökt mat nästan året runt.

Sara delar med sig av olika tips och tekniker - exempelvis hur hon använder täckodling, hugelkultur och bokashifermentering för att kompostera matrester och förbättra jordens bördighet.

“Sedan jag började odla i större skala har jag drivits av att föra mina tankar och kunskaper kring mat, odling och hållbarhet vidare till andra. Det måste vara det viktigaste området att allmänbilda människor inom - speciellt i dagsläget. “

Flera punkter i FNs klimatmål handlar om hållbara städer och samhällen, vilket innebär att alla nya bostadsområden bör ha odlingsplatser för mat och biologisk mångfald. Därför tycker Sara det känns viktigt att även jobba i större skala, inte bara i villaträdgårdar utan att samarbeta med byggherrar i nya lägenhetsområden.

“Odling och mat är de viktigaste punkterna för att påverka miljön i rätt riktning. Min erfarenhet är att potentiella kunder och boende ser odlingsytor som en fördel när de väljer vart de vill köpa och bo,” säger Sara.

I Saras hållbarhetstänk ingår också att skapa meningsfull sysselsättning för invånarna i form av gemensamhetsodling. “Detta skapar positiva platser, som kan hjälpa till att förebygga skadegörelse och utanförskap”. 

English
Sara Bjelfvenstam Ullman holds courses in gardening and self-sufficiency in her "Saradise" in Täby, a northern suburb of Stockholm.

In Sara's popular gardening courses, she shares her passion for permaculture, diversity and beauty. She loves inspiring and teaching people how to feed their family from regular-sized suburban villa gardens - how to grow healthy, organic and delicious food almost all year round.

Sara shares her tips and techniques, such as using bokashi fermentation to compost food scraps and improve the fertility of your soil.

“Since I started growing on a larger scale, I have felt compelled to pass on my thoughts and knowledge about food, cultivation and sustainability to others. It must be the most important area to educate people in - especially in the current situation. "

Several of the UN's climate goals are about sustainable cities and communities, which means that all new residential areas should have cultivation sites for food and biodiversity. Therefore, Sara thinks it’s important to also work on a larger scale, not only in home gardens but to collaborate with developers of new apartment areas.

“Cultivation and food are the most important issues for improving the environment. In my experience, potential customers and residents also see cultivation areas as an advantage when they choose where they want to buy and live, ”says Sara.

Sara's vision also includes creating meaningful activities for the residents in the form of community growing. "This creates positive places, which can help prevent vandalism and exclusion."

Get inspired on Instagram @saradiset